Сокільницька територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сокільники, вшанування жертв депортації Українців Закерзоння

Дата: 12.09.2021 15:43
Кількість переглядів: 369

Софія Федина, депутат Верховної Ради України

Сокільники, вшанування жертв депортації Українців Закерзоння: Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Любачівщини, південного Підляшшя, західної Бойківщини.

Наша пам'ять - це наше коріння.

Я дуже хочу, щоб у кожен такий день пам'яті ми згадували кілька дуже важливих речей.

Перше. Знати, звідки ми.

Щоб ми знали кажде конкретне село, в якому є наше коріння.

Маємо усвідомлювати, що ми на цих землях були автохтонами - жили там віками.

Усвідомлювати, що то були українські землі, і тому яка б там держава зараз не була - це завжди будуть українські етнічні землі.

Там залишаються наші цвинтарі, наші церкви і наші пам'ятники. І щоразу, як ми там є - маємо показувати нашу пам'ять свічками, квітами, стрічками вшануваннями.

Друге. Розуміти.

Добре нагадувати собі в каждий такий день пам'яті, що тоді депортація стала можливою тільки тому, що у нас не було ані своєї української національної держави, ані нашої армії, яка могла в повному масштабі захистити нас.

Третє. Розповідати.

До мене нещодавно зголосилося багато людей запитанням: мою бабу чи діда депортували - може я теж з Лемківщини, з Надсяння? Так! Ви - нащадки депортованих.

Люди хочуть знати.

Дуже мало українців в принципі знають про сам факт депортації чи про те, що це був злочин проти понад 700 тис.українців.

Тому прохання: подавати інформацію. До усіх, хто є у соцмережах - зробіть пост або репост, будь-яка згадку.

Прохання до старшого покоління: зафіксувати пам'ять про ті події. Розповісти, записати, донести.

Четверте. Вимагати.

Зараз у Верховній раді є 2 законопроєкти, які не виносяться у сесійну залу. Тільки суспільний тиск, тільки суспільна вимога можуть перебити це. Нам обіцяли, що починаючи з 20 вересня законопроєкт буде у сесійній залі.

Тому прохання до товариств депортованих, представників влади на місцях: подавати звернення Верховної ради з вимогою винести на розгляд та проголосувати!

Прошу про консолідоване зусилля у цьому питанні!

 

Тарас Сулимко, голова Сокільницької громади

Як голова Сокільницької сільської ради, готую з цього надважливого для України та нашої громади питання звернення до Верховної Ради України з вимогою винести на розгляд законопроєкт 5188 про визнання злочином депортації українців 1944-1951 років.

Впевнений, що консолідована позиція депутатів Сокільницької сільської ради буде висловлена на найближчому сесійному засіданні.

Пам'ятаємо.    

       Не забудемо.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора