Сокільницька територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшановуємо пам'ять командира УПА "Громенка" (Михайла Дуди)

Дата: 14.11.2021 14:46
Кількість переглядів: 359

 Фото без опису Фото без опису

     Урочище "Бучники" м.Болехів- місце загибелі  командира УПА "Громенка" (Михайла Дуди), одного із двох командирів УПА, нагороджених прижиттєво відзнаками: "Срібний хрест бойової заслуги ІІ кляси", "Золотий хрест бойової заслуги ІІ кляси". Відзнакою "Золотий хрест бойової заслуги І кляси" нагороджений посмертно.

     Командир "Залізної сотні", котра в 1947 році отримала завдання переправитися через Чехословаччину до Західної Німеччини. Скинутий із парашутом 31 травня 1950 року неподалік села Танява. Отримав поранення при приземленні. Керував групою кур'єрів від закордонного Проводу ОУН, направлених з метою активізації партизанської боротьби. 7 липня 1950 року, під час військової операції НКВС з ліквідації групи, покінчив з життям самогубством в урочищі "Бучники" за м.Болехів. Прототип головного героя у художньому фільмі "Залізна сотня".

     На місці загибелі "Громенка" з побратимами "Юрком" та "Левом" Болехівське братство ОУН-УПА спорудили символічну могилу (початок 90-х років) і скромний пам'ятник.

     Такі жертовні люди, як сотник "Громенко" і його побратими, які знехтували можливістю вигідного життя у вільному світі і повернулися в стікаючу кров'ю Україну, щоб разом з повстанцями продовжити в неймовірно важких умовах боротьбу за волю і незалежність України, залишаться вічною гордістю українського народу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора