Сокільницька територіальна громада
Львівська область, Львівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Навчальний захід «Розвиток сімейного патронату» у якому взяла участь начальник Служби у справах дітей Сокіьницької сільської ради.

Дата: 28.06.2024 11:17
Кількість переглядів: 130

Фото без описуФото без опису

Начальник Служби у справах дітей Сокільницької сільської ради А.Брода взяла участь в навчальному заході «Розвиток сімейного патронату», який відбувся 25 червня і який організувала Служба у справах дітей Пустомитівської міської ради.

Спікером даного заходу була Оксана Рубай - експертка із трансформації соціальних послуг. Також участь в заході взяли начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис, директор Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян, перша заступниця міського голови Тетяна Голдун, директор КЗ Центр надання соціальних послуг Пустомитівської міської ради Ганна Дідик, представник відділу Львівської філії ЛОЦЗ Любов Кобилінська, потенційні кандидати в патронатні вихователі, старости громади, начальники служб у справах дітей територіальних громад Львівського району, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу у с.Наварія.

Своїм досвідом ділилася патронатний вихователь Львівської громади: що її спонукало почати займатися дітьми із сімей, які перебувають в СЖО, як правильно організувати свою роботу,  які бувають труднощі та шляхи їх подолання.

Тож що це таке – послуга патронату над дитиною?

Згідно зі статтею 252 Сімейного кодексу України, патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими представниками складних життєвих обставин. Тобто, якщо дитина тимчасово не може проживати з батьками чи законними представниками (через певні вагомі обставини!), вона влаштовується в сім᾽ю патронатного вихователя (в умови, максимально наближені до сімейних):

  • послуга патронату надається патронатним вихователем та помічником вихователя (може бути один з членів сім᾽ї патронатного вихователя);
  • патронатним вихователем може бути особа, в т.ч. фізична особа-підприємець, яка провадить підприємницьку діяльність за визначеним видом економічної діяльності;
  • послуга патронату запроваджується на підставі рішення органу місцевого самоврядування та договору;
  • строк перебування дитини в сім᾽ї патронатного вихователя не може перевищувати 3 місяців; при певних обставинах строк можна продовжити до 6 місяців,  а в умовах воєнного стану – на більш тривалий термін, якщо в суді вирішується питання про позбавлення батьківських прав чи відібрання без позбавлення, або батьки перебувають на території активних бойових дій чи на тимчасово окупованій росією території;
  • на кожну дитину виплачується соціальна допомога за рахунок коштів держбюджету протягом усього строку перебування дитини в сім᾽ї патронатного вихователя;
  • патронатному вихователю та його помічнику виплачується грошове забезпечення за рахунок коштів держбюджету;
  • патронатні вихователі мають право на відстрочку від призову відповідно до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Для того, щоб стати патронатним вихователем, необхідно зібрати пакет документів, передбачений законодавством, пройти навчання; також є обмеження, які особи не можуть бути патронатними вихователями.

Повномасштабна війна принесла нові виклики, тому ця послуга зараз вкрай актуальна, бо дає можливість повернутись дітям у рідну сім᾽ю або знайти в новій любов, турботу та піклування, які так необхідні для розвитку і зростання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора